Hoe controleer je 9000 berichten per dag? Met dat probleem worstelt Ron de Milde, programmadirecteur nieuwe media bij de nationale politie. En dan gaat het met name om privacy. Agenten plaatsen steeds vaker foto’s en filmpjes online, en in sommige beelden zijn slachtoffers of verdachten herleidbaar of identificeerbaar. Het is een kwestie waar het programma De Monitor vanavond een tweede uitzending aan wijdt.

Hoewel de online-aanwezigheid van politie op social media een relatief nieuw fenomeen is, bestaan er wel al richtlijnen. Zo mogen verdachten en slachtoffers beslist niet herkenbaar zijn. Maar dat gaat niet altijd goed.

Advocaat Jurriaan de Vries gelooft echter niet dat alle politiemensen op de hoogte zijn van de richtlijnen. Waar De Milde en De Vries het wel over eens zijn is dat de privacy van de burger centraal moet staan. En hoewel De Milde toegeeft dat er fouten gemaakt zijn, belooft hij dat eraan gewerkt wordt: "Ik beloof u echt: we zijn niet eigenwijs, we willen het beter doen."

Alles bij de bron; NPOradio1