Een werknemer van de Australische immigratiedienst heeft in een blunder via e-mail de gegevens naar de organisator van een Australisch event gestuurd. In totaal zou persoonlijke informatie van 31 internationale leiders zijn uitgelekt. 

The Guardian meldt dat het gaat om onder andere de persoonlijke gegevens van de Amerikaanse president Barack Obama, Russische president Vladimir Poetin, Duitse bondskanselier Angela Merkel, Chinese president Xi Jinping, Indiase premier Narenda Modi, Japanse premier Joko Widodo en Britse premier David Cameron. 

Het gegevenslek wordt in de mail toegeschreven aan een menselijke fout. "De verzender had niet gecontroleerd of de autofillfunctie van Microsoft Outlook het juiste e-mailadres van de ontvanger had ingevuld", schrijft de ambtenaar. "Daardoor werd de informatie - de naam, geboortedatum, titel, nationaliteit, paspoort- en visumnummer en visumtype - naar de verkeerde persoon gestuurd."

Gelukkig werd de fout snel opgemerkt door de medewerker die in alle paniek snel melding maakte bij zijn superieuren. Die achtten de kans niet groot dat de gegevens in het publieke domein terecht zouden komen, waardoor autoriteiten van getroffen landen als de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland niet werden ingelicht. Die zijn nu - ondanks dat de gegevens vooralsnog geheim lijken te zijn gebleven - woedend, evenals de oppositie in Australië.

Vorig jaar februari publiceerde de Australische overheid nog 'per ongeluk' de persoonlijke gegevens van 10.000 gedetineerden op een publieke website.

Alles bij de bronnen; ExecutivePPL, deMorgen & WebWereld


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!