Politie en justitie hebben een grote blunder begaan door online en op tv opsporingsbeelden van een man te tonen die volledig onschuldig was. Hierdoor werd de man wekenlang onterecht als verdachte bestempeld van oplichting en diefstal. De beelden gingen viraal, met daaronder ontelbare haatreacties en racistische opmerkingen.
De politie besteedde op 18 maart uitgebreid aandacht aan de oplichting van een 84-jarige vrouw. Zij gaf in december vorig jaar haar bankpas, pincode en andere waardevolle spullen af aan een man die zich voordeed als bankmedewerker. Daarna kwam een andere vermeende verdachte duidelijk herkenbaar in beeld, terwijl hij bij de Mediamarkt een iPhone afrekende met de bankpas van diezelfde vrouw.
Dat was geheel onterecht. De onschuldige man rekende toevallig rond hetzelfde moment een telefoon af, met zijn eigen geld én zijn eigen pinpas.
De beelden werden op tv’s in talloze woonkamers bekeken, werden op YouTube, Facebook, Instagram, Twitter en TikTok geplaatst en gingen enkele weken later viraal.
Dat had grote gevolgen voor de man. Alsof de blunder niet groot genoeg was, duurde het ook enige tijd tot de beelden offline werden gehaald. Een rectificatie liet nog langer op zich wachten.
Het OM erkent dat zij fout zat met het onterecht in beeld brengen van de man. Politie en justitie gingen de mist in bij het uitkijken van de Mediamarkt-camerabeelden en merkten de man aan als verdachte terwijl hij dat niet is.
Waar heeft het slachtoffer nu recht op? Volgens zijn advocaat vooral op een schadevergoeding met betrekking tot de immateriële schade door het psychisch leed dat hem is aangedaan.
Hij is zomaar op tv geslingerd, terwijl ‘hij te goeder trouw een mobiel kocht met zijn eigen geld. Daar komt bij dat het gaat om een misdrijf met een oudere vrouw. De maatschappij krijgt daar toch een bepaald sentiment bij.
Alles bij de bron; AD