Computerfabrikant Lenovo wordt weer beschuldigd van het installeren van dubieuze software op laptops. Dit keer stelt IT-expert Michael Horowitz dat Lenovo trackingsoftware op zogeheten refurbished laptops installeert. Horowitz had twee van dergelijke laptops direct bij IBM gekocht. De computers waren van een schone installatie van Windows 7 Professional voorzien. Bij het analyseren van de software op de computer zag de expert dat het programma "Lenovo Customer Feedback Program 64" dagelijks werd uitgevoerd.

Volgens de omschrijving van het programma stuurt het elke dag data naar Lenovo. In de configuratie van de software vond hij een DLL-bestand met de naam van Omniture, een bedrijf dat zich met web analytics en online marketing bezighoudt. "Hoewel er dan geen extra advertenties op de ThinksPads verschijnen, is er wel iets aan het monitoren en tracken", aldus Horowitz. 

Eerder kwam het bedrijf onder vuur te liggen omdat het de Superfish-spyware met laptops bundelde. Later bleek dat er op sommige modellen een BIOS-rootkit werd geïnstalleerd om de eigen software op computers te installeren, ook al werd Windows vanaf een schone dvd geïnstalleerd.

Alles bij de bron; Security