Anonieme roddelkanalen op TikTok, geïnspireerd op de Amerikaanse serie Gossip Girl en sluipen nu ook de scholen in ons land binnen. Via die ‘juice channels’ worden jongeren opgeroepen om roddels over andere jongeren in te sturen.

Die accounts maken de verhalen dan openbaar, al geven ze enkel de initialen van de bewuste personen vrij. Toch zijn de roddels vaak gedetailleerd genoeg en kunnen jongeren er hun medeleerlingen in herkennen. Dat is wat gebeurd is op het Gentse Sint-Paulusinstituut, waar twee leerlingen het slachtoffer zijn geworden van pesterijen via zo’n TikTok-account.

Hoewel de roddels anoniem waren, werden de namen van de leerlingen wel in de reacties vernoemd, legt directeur Rik D’hollander uit. Hij zegt dat meerdere leerlingen het account zelf hebben gerapporteerd, waardoor de beheerder het account intussen heeft verwijderd.

Na advies van het CLB en slachtofferhulp is de schooldirectie gisteren naar de politie gestapt. Al kan die weinig doen, omdat het account niet meer bestaat en de school zelf geen slachtoffer is. De school onderzoekt wel nog wie achter het account zit. Als dat een leerling van de school is, zal de directie in gesprek gaan, en “uiteraard zal daar ook een sanctie aan verbonden zijn”.

Alles bij de bron; deMorgen