Veel mensen weten wel dat gratis apps op hun smartphone vaak privacy-gevoelige informatie delen met derden, maar weinigen zijn zich er van bewust hoe vaak dat gebeurt. Wie dat wel weet, past direct zijn instellingen aan, blijkt uit een experiment.

’4.182 keer, ongelooflijk. Het voelde alsof ik gevolgd werd door mijn eigen telefoon. Het was eng,’ zegt een deelnemer. Uit het onderzoek van de Carnegie Mellon University blijkt dat als mensen wel precies weten, hoe vaak apps gegevens delen, ze hun privacy-instellingen heel snel aanpassen.

Tijdens het onderzoek kregen proefpersonen software op hun telefoon waarmee ze zelf heel eenvoudig konden voorkomen dat apps toegang kregen tot hun persoonlijke gegevens. Daarnaast kreeg een aantal van hen dagelijks een ‘privacy nudge’, een bericht dat hen op de hoogte hield van hoe vaak informatie, zoals locatie, belgegevens en lijsten met contactpersonen, gedeeld werden.

Proefpersonen met alleen de software ontzegden al een aanzienlijk deel van de apps de toegang tot hun gegevens. Ontvingen ze echter ook nog elke dag de ‘privacy nudge’ dan gebeurde dat nog een derde vaker. 

Alles bij de bron; Welingelicht