80 procent van de Nederlandse websites voor online hulpverlening geeft aan advertentieverkopende bedrijven door wie de site bezoekt. Bij een derde van de hulpsites is de beveiliging onvoldoende, waardoor kwaadwillenden makkelijk met de hulpverlening mee kunnen kijken. Dat stelt privacyexpert Winfried Tilanus. 23 van de 26 door hen onderzochte sites kregen voor de privacy-borging een onvoldoende. Slechts een site scoorde 'goed'. 

Een programma tegen alcoholverslaving of hulp rond seksualiteit valt onder het beroepsgeheim. Maar uit het onderzoek van Tilanus komt het beeld naar voren dat het eerder regel dan uitzondering is dat advertentieverkopers kunnen zien wie de online-implementaties van zulke programma's volgen. Het doorspelen van persoonsgebonden informatie verloopt onder meer via statistiekdiensten die advertentiebedrijven aanbieden. 

Ook zijn veel sites niet goed beschermd tegen afluisteren, bijvoorbeeld als iemand zo'n site via open wifi bezoekt. Twee sites hadden in het geheel geen beveiliging daartegen, bij zeven sites was die beveiliging makkelijk te kraken. 

Het probleem is wijd verspreid: de steekproef bevatte kleine en grote Nederlandse sites. Daar zaten instellingen bij uit verschillende branches, zoals verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg en seksuele gezondheidszorg.

Alles bij de bron; AutomGids