De eBook-lezer van Adobe verzamelt sinds de laatste update minder informatie van gebruikers, maar bleek in eerste instantie wel degelijk dingen te doen die Adobe ontkende, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF. Volgens Adobe wordt dit alleen gedaan om de licentie te controleren. Ook zou er alleen informatie worden verzameld voor het eBook dat de gebruiker op dat moment las en niet voor andere eBooks in de bibliotheek. Dat bleek niet waar te zijn, zo laat de EFF nu weten.

Het programma stuurde niet alleen de titel en aantal gelezen pagina's van het boek terug, maar verzamelde ook informatie over boeken die zich op andere aangesloten eBook-lezers bevonden, in tegenstelling tot wat Adobe eerder beweerde. Vanwege alle ophef die ontstond kwam Adobe met een update. Die zorgt ervoor dat alle verzamelde informatie voortaan versleuteld wordt verstuurd. Daarnaast stuurt Adobe geen metadata meer terug over de boeken die worden gelezen. De enige keer dat de EFF nog data voorbij zag komen was bij het openen van een eBook met DRM-kopieerbeveiliging. Volgens de burgerrechtenbeweging werd dit waarschijnlijk gedaan voor de licentiecontrole.

Hoewel het probleem nu opgelost lijkt te zijn, stelt de EFF dat softwareleveranciers niet de vertrouwen zijn als het gaat om de privacybescherming van gebruikers. "We vermoeden dat Adobe niet opzettelijk onze privacy ondermijnde, maar het gebeurde toch en had zonder het onderzoek van de Digital Reader oneindig kunnen doorgaan", zegt Cooper Quintin. Hij merkt op dat leveranciers, ontwikkelaars en andere partijen die stiekem informatie verzamelen dat niet doen voor het belang van hun gebruikers.

Alles bij de bron; Security