Steeds vaker wordt ‘de keerzijde van buurtpreventie’ belicht, mensen die door een misverstand met hun foto op Whatsapp, instagram of facebook belanden. In het AD schrijft journalist Richard Clevers wat hem overkwam toen hij nietsvermoedend een foto nam van een voortuin in de buurt. Clevers is van plan zijn eigen tuin te renoveren en keek eens rond. Een alerte buurtbewoner vond zijn gedrag echter verdacht, maakte een foto van Clevers en deelde die in een Whatsapp-groep. De beheerder van de groep zette de foto direct op facebook. ‘Verdacht gedragend persoon’. De politie werd gebeld en even later stonden er twee agenten bij Clevers in de huiskamer. 

Volgens socioloog Vasco Lub zorgen buurtpreventiegroepen in een op de vijf gemeenten voor allerlei gedoe. Er zijn (soms grote) problemen met privacy, met eigenrichting enzovoort. Ondanks al die problemen blijven politiemensen enthousiast over de mogelijkheden.

Kamerlid Monica den Boer (D66) die pleit voor landelijke beleidsregels. ‘Het is goed dat burgers betrokken zijn bij de veiligheid van hun buurt [maar ook] dat de politie de regie behoudt en dat burgers niet voor eigen rechter spelen’.

Alles bij de bron; CopsinCyberspace