De Franse website Copwatch moet volgens een rechterlijke uitspraak worden geblokkeerd door de internetserviceprovider. Op de site staan foto’s van agenten met links naar profielen op sociale netwerken. Aanleiding voor deze blokkade zijn klachten van agenten die zich niet meer veilig voelden nadat een collega die ook met naam en toenaam op de site stond een kogelbrief had ontvangen...

...Dat agenten zich zorgen maken is ook begrijpelijk. Zij doen hun werk namens de staat, neutraal, liefst anoniem. De staat daarvoor aanklagen is een ding. De persoon achter de helm tot in zijn privé-leven vervolgen is iets anders. Maar de nieuwe media maken alles persoonlijk. En je privé-leven ligt zo op straat.

In de Franse context is dit het zoveelste geval van internetcensuur. Het misbruik maken van informatie van Copwatch moet natuurlijk wel vervolgd worden maar het is te makkelijk om de verspreiding van alle informatie over agenten te blokkeren om eventuele misdaden te voorkomen. Daarmee worden de belangen van burgers die zich ook moeten kunnen beklagen over het optreden van de politie onevenredig geschaad.

Tenslotte mogen agenten natuurlijk ook wel wat beter opletten met wat ze aan informatie prijs geven als ze gebruik maken van sociale media. 

Alles bij de bron; sargasso