Triomfantelijk meldde de Amsterdamse korpschef Bernard Welten gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman dat dankzij de nieuwe website veroordeeldengezocht.nl de eerste zware jongen al ‘in het hok’ zat. Mooi nieuws op de eerste dag van de lancering van het digitale smoelenboek, maar of de site een doorslaand succes wordt, is twijfelachtig

Op de site staan veertig voortvluchtige criminelen die veroordeeld zijn voor een delict waar een gevangenisstraf van minimaal acht jaar op staat. Daarbij kan het gaan om moordenaars en verkrachters, overvallers en drugshandelaars.

De eerste selectie betreft allochtonen uit alle windrichtingen. Waarvoor ze gezocht worden, meldt de site helaas niet. Toch is dat nuttige informatie die kan helpen bij de opsporing door burgers.

Lastig speuren
Van slechts tien zware jongens heeft de politie een foto beschikbaar. Zijn die anderen bij verstek veroordeeld? Er zit toch altijd een foto in het dossier? Het is lastig speuren als je niet weet hoe de gezochte er uit ziet en alleen de naam kent.

Welten beloofde dat er snel meer misdadigers op de site zullen staan: alleen al in zijn regio lopen ‘liefst 1.700 veroordeelden vrij rond’. Dat klinkt alarmerend. Een eigen team van de politie wist vorig jaar 58 veroordeelden op te pakken. Samen waren zij goed voor 47 jaar.

Arresteren
De grootste blunder maakte Welten zelf. Eerst spoorde hij de burgers aan om indien mogelijk de gezochte criminelen zelf te arresteren. Later moest hij dat herroepen omdat dat alleen mag bij heterdaad. Maar het is ook gevaarlijk. Een beetje crimineel heeft altijd een wapen op zak.

Wie een lange straf boven het hoofd hangt, zal niet aarzelen om te schieten als een burger hem in de kraag wil vatten. Extra ogen en oren zijn prima, maar het is raadzaam om de handen thuis te houden.

Lees verder...