De website Vocativ heeft een giflijst opgesteld waarin we kunnen zien welke Android-apps om de meeste toestemmingen vragen op onze tablets. De koploper vraagt om maar liefst 44 toestemmingen. Dat sommige Android apps toestemmingen nodig hebben om te kunnen draaien op je tablet, is inmiddels geen vreemd gegeven meer. Wat vaak onduidelijk blijft, is wat die apps ermee moeten of waarom die toegang nodig is.

De koploper is AntiVirus Security (waarschijnlijk van AVG). Dat een app die draait om het beveiligen van je tablet veel toegang nodig heeft, is net zo verwonderlijk als storend, eigenlijk.

De reden waarvoor veel applicaties om toestemmingen vragen die ze in eerste instantie helemaal niet nodig lijken te hebben, kan te maken hebben met het feit dat veel van je persoonlijke data (vaak) doorverkocht wordt aan adverteerders. Soms kan het ook zijn dat ontwikkelaars een standaard ontwikkelbasis gebruiken, waar ze zelf niet in de hand hebben om welke toestemmingen er wel en niet gevraagd worden – zo’n basis wordt dan uitgebracht door een bedrijf dat ook weer geld verdiend aan data, maar maakt het ontwikkelwerk wel iets gemakkelijker.

Alles bij de bron; TabletsMag