Het College Bescherming Persoonsgegevens wil dat in de wet een publicatieplicht van CBP-onderzoeken naar het privacybeleid van bedrijven en instellingen wordt opgenomen. Voorzitter Kohnstamm zegt dat bedrijven steeds vaker via de rechter publicaties proberen tegen te houden, uit angst voor reputatieschade. Kohnstamm denkt dat een wettelijke publicatieplicht "een steun in de rug" kan zijn voor de privacywaakhond.

 "Op dit moment alleen al lopen er vier zaken bij de rechtbank. Een van de klagers is Facebook. Volgens Kohnstamm zijn de bedrijven bang dat hun naam wordt beschadigd als bekend wordt dat ze de fout zijn ingegaan met persoonsgegevens. De zaken leiden bovendien tot grote druk op de juridische afdeling van het College. Een verplichting tot publiceren zou een steun in de rug kunnen zijn."

Bovendien helpt de transparantie om burgers er bewuster van te maken dat er momenteel veel data over hen wordt verzameld, denkt Kohnstamm. Nu al ziet het CBP het aantal meldingen van mogelijke overtredingen van de privacywet toenemen. Vorig jaar steeg het aantal tips met negen procent naar bijna 7500. Toch is onzichtbaarheid nog steeds een groot probleem, zegt Kohnstamm. "Bedrijven en overheden doen steeds meer aan profilering. Dat profiel wordt gemaakt op basis van verzamelde gegevens en bepaalt op welke manier wij behandeld of benaderd worden. Maar we zijn ons daar niet altijd van bewust. Als ik je beurs jat, dan zie je dat. Als ik je data jat, dan is dat niet zo zichtbaar."

Alles bij de bronnen; NOS & Trouw