Vier politici zijn genomineerd voor een Big Brother Award van Bits of Freedom:

 • Hanke Bruins Slot - minister van Binnenlandse Zaken
  "Vanwege het faciliteren van de grenzeloze datahonger van de geheime diensten en het afbreken van het toezicht op diezelfde diensten."
 • Femke Halsema - burgemeester van Amsterdam
  "Vanwege de structurele en indringende inmenging in de levens van kinderen en jong­volwassenen in de Top 400 door de gemeente Amsterdam."
 • Ylva Johansson - Eurocommisaris
  "Vanwege het wetsvoorstel van de Europese Commissie om vertrouwe­lijkheid op het internet op te heffen."
 • Dylan Yeşilgöz-Zegerius - minister van Justitie en Veiligheid
  "Voor de poging van het ministerie van Justitie en Veiligheid om de illegale surveillance­praktijken van de Nationale Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid (NCTV) te legaliseren."

Bits of Freedom heeft van alle genomineerden een uitgebreide beschrijving online gezet over de reden achter de nominatie. Bits of Freedom heeft de genomineerden geselecteerd vanuit een lijst aanbevelingen en tips. De stichting kijkt daarbij naar onder andere hoe ernstig de overtredingen waren, hoe lang die duren en hoe de privacyschender daar zelf mee omgaat.

Uit de genomineerden wordt een 'winnaar' gekozen op basis van publieksstemmen. Kiezers kunnen vanaf woensdag stemmen op vier genomineerden voor de Big Brother Awards. Daarnaast kiest een jury van experts ook een eigen winnaar.

De awards vinden plaats op 13 februari. Stemmen is mogelijk via bigbrotherawards.nl.

Alles bij de bron; Tweakers