Ongeveer 700 miljoen Androidtoestellen bevatten een backdoor waardoor sms-berichten, gespreksgeschiedenis en telefoongebruik zonder toestemming van gebruikers kunnen worden gemonitord, zo claimt het Amerikaanse antivirusbedrijf Trustlook.

Het gaat om toestellen waarop firmware van het Chinese Adups is geïnstalleerd. Het bedrijf ontwikkelt firmware voor goedkope Androidtoestellen waarmee de apparaten zichzelf kunnen updaten. Adups kwam vorige maand al in het nieuws omdat de firmware ook op toestellen van de Amerikaanse smartphonefabrikant BLU was aangetroffen en gegevens terug naar China stuurde. Volgens Adups ging het in geval van BLU om een fout. De smartphonefabrikant heeft inmiddels besloten de software van Adups niet meer te gebruiken.

Details over de omvang van de Adups-firmware waren echter onduidelijk, aldus Trustlook. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 1900 versies van de Adups-firmware geanalyseerd. In totaal blijkt die op de toestellen van 43 verschillende fabrikanten te zijn geïnstalleerd. Naast een hoop onbekende namen zijn ook partijen als Lenovo, ZTE en het Franse Archos in het overzicht terug te vinden. Het ongeautoriseerd verzamelen van data door Adups zou van juli tot en met november van dit jaar hebben plaatsgevonden. Trustlook heeft nu de eigen gratis virusscanner aangepast zodat gebruikers kunnen controleren of de firmware ook op hun toestel actief is.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!