De wetenschapster die de 'seksistische' wetenschapper Tim Hunt aan de schandpaal nagelde, Connie St Louis blijkt zelf een fantaste te zijn met een CV vol dubieuze beweringen. Dat heeft de Britse krant The Daily Mail uitgezocht. 

In juni gaf biochemicus Hunt een toespraak voor ongeveer honderd, veelal vrouwelijke, wetenschapsjournalisten in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul. Hij maakte daarin een grapje over het werken met vrouwen in laboratoria. 'Of je wordt of ze verliefd, of ze worden op jou verliefd, of ze gaan huilen wanneer je kritiek geeft,' zei hij ironisch. Daarna prees de 73-jarige Nobelprijswinnaar in alle ernst het wetenschappelijke werk van vrouwen. 

Connie St Louis, verbonden aan City University in Londen, stuurde een tweet de wereld in waarin ze beweerde dat Hunt zeker zes tot zeven minuten lang tekeer ging tegen vrouwen in de wetenschap. De tweet veroorzaakte een twitterstorm, die al snel de wereldmedia bereikte.

 'Wie is deze wetenschapper?' zo vroeg The Daily Mail zich af. Om een antwoord te vinden werd haar CV onder de schijnwerpers gelegd. e bleek zichzelf te presenteren als een 'prijswinnende freelance-radiomaker, journalist, schrijver en wetenschapper', eentje die haar kennis onder meer heeft verspreid via de BBC, The Daily Mail, The Independent, The Guardian en The Sunday Times.

Al snel ontdekte de krant dat geen programma's presenteert of produceert voor BBC-radio. Tevens werd duidelijk dat ze niet voor The Daily Mail, The Independent of The Sunday Times schrijft. Voor The Guardian heeft ze twee stukken geschreven, waaronder eentje over de Tim Hunt-affaire. Dat artikel verscheen online en is dertig keer aangepast. Een boek heeft ze nooit geschreven, een wetenschappelijke prijs nooit gewonnen. 

Op basis van haar berichtgeving besloot University College London (UCL) om Hunt na een decennialang dienstverband te ontslaan, zonder zijn kant van het verhaal aan te horen.

Alles bij de bron; Volkskrant