Een verpleegkundige uit het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft foto's van medische ingrepen op zijn Facebookaccount gezet. Op die manier waren ze voor iedereen zichtbaar. Op de afbeeldingen zijn onder meer operatief verwijderde voorwerpen, inwendige opnamen van patiënten en röntgenfoto's te zien. 

De  foto's zijn niet direct herleidbaar naar personen; er staan bijvoorbeeld geen namen bij. 'Maar dat maakt op zichzelf nog niet veel uit', zegt hoogleraar recht en de informatiesamenleving in Leiden Gerrit-Jan Zwenne. 'Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden strenge regels. In deze situatie kan dat eigenlijk alleen als de patiënt expliciete toestemming heeft. In alle andere gevallen is het ondenkbaar dat je die verspreidt.' Die toestemming is niet door de patiënten gegeven, blijkt uit een verklaring van Isala.

Dat vindt ook de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder benadrukt dat naast het privacybezwaar 'er op heel veel fronten iets aan te merken is op het verspreiden' van deze medische gegevens. De beelden kunnen ook 'herleidbaar zijn' en 'dan mag je ze niet op een publieke pagina zetten'. 

In een verklaring stelt Isala 'erg geschrokken' te zijn en het incident 'zeer hoog' op te nemen. 'Met het plaatsen van deze foto's is het medisch beroepsgeheim geschonden en mogelijk is plaatsing ook in strijd met de wet Bescherming Persoonsgegevens.' Isala heeft preventief melding gedaan van een vermoedelijk datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tegen de desbetreffende medewerker 'worden maatregelen genomen'.

Alles bij de bron; VolkskrantAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha