Eén cynische tweet verwoestte het leven van Justine Sacco. "Op weg naar Afrika", twitterde ze op 20 december 2013. "Ik hoop maar dat ik geen aids krijg. Grapje. Ik ben blank!" Daarna zette ze haar telefoon uit en vertrok op een vlucht van 11 uur naar Kaapstad. Terwijl Sacco nietsvermoedend in het vliegtuig zat, ontstond op Twitter een wereldwijde hetze tegen haar. Mensen noemden haar racistisch en wensten haar vreselijke ziektes toe. Haar werkgever viel haar online al af.

Eenmaal in Zuid-Afrika "ontplofte mijn telefoon", zegt Sacco. Mensen stonden haar op te wachten op de luchthaven en hotelpersoneel dreigde met een staking als ze zou blijven. Zelfs nu is haar naam nog besmet, omdat elke nieuwe werkgever of mogelijke geliefde de ophef terugvindt door haar naam te googelen.

De Britse journalist Jon Ronson noemt het verhaal van Sacco het absolute dieptepunt van zijn boek over digitale schandpalen, Dit is vernederend. "De mensen die ik heb ontmoet zijn een jaar, anderhalf jaar helemaal kapot, fysiek en mentaal. Soms is het langer: toen Justine Sacco een nieuwe baan kreeg en Twitter dat ontdekte, probeerde men haar daar ontslagen te krijgen.

Ronson vindt dat er een eind moet komen aan digitale heksenjachten, waarbij levens van willekeurige personen totaal worden verwoest om kleine foutjes. "Er gaan veel dingen mis. Op dit moment zijn we als een peuter die naar een pistool kruipt. Mensen glijden er zo in: ze maken een account aan op een sociaal medium en voordat ze het weten vernederen ze andere mensen. Ze hebben het niet door, maar dit is een nieuwe werkelijkheid." ..

..Ronson hoopt dat door zijn verhaal de wellevendheid die we in ons dagelijks leven gewend zijn ook online gaat gelden. Zelf heeft hij besloten niet meer mee te doen aan digitale schandstraffen. In zijn boek vergelijkt hij het met de keuze om vegetariër te worden. Biefstuk vond hij lekker, maar hij kon het dierenleed niet negeren." 

Twitter worstelt al jaren met de manier waarop sommige gebruikers anderen pesten. Voormalig topman Dick Costolo gaf dit vorig jaar nog ruiterlijk toe en beloofde beterschap. Sindsdien heeft Twitter zijn beleid omtrent bedreigingen aangescherpt en is er bijvoorbeeld een functie toegevoegd waardoor gebruikers tijdelijk kunnen worden afgesloten van het netwerk

Alles bij de bron; NOS [via CopsInCSpace]


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha