Vier bezoekers van een restaurant in Breda die de tent zonder te betalen verlieten, hebben alsnog betaald nadat de restauranthouder beelden van het viertal op facebook had gezet. De beelden op facebook werden massaal gedeeld en al een dag later kwam een van de vier gasten alsnog afrekenen. De eigenaar van het restaurant noemt sociale media logischerwijs een ‘succesvol pressiemiddel’. 

Bij de politie zegt woordvoerder Jeroen Steenmeijer dat zulke acties eigenlijk verboden zijn. Volgens hem is er anders de kans dat onschuldigen ‘aan de digitale schandpaal genageld worden’.  Deze ‘niet te stoppen trend’ van burgeropsporing legt volgens privacydeskundigen ‘de bijl aan de wortels van onze rechtstaat’. Naar aanleiding van het voorval zegt Jan van Groesen, voorzitter van Stichting Media-Ombudsman dat publicatie van de beelden ‘eigenlijk een schande’ was. ‘Onze normen over privacy zijn zo verlaagd dat niemand zich er nog druk over maakt’. 

De restauranteigenaar zegt dat hij de gezichten van de gasten had geblurd, ze niet letterlijk had beschuldigd en de beelden inmiddels verwijderd te hebben.

Alles bij de bron; CopsInCyberspace 1 & 2Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha