De geboortedata, dossiernummers en de vermeldingen van het specialisme van zeker 158.000 Nederlandse en Belgische patiënten van het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zijn door een datalek ruim een maand lang toegankelijk geweest voor onbevoegden. De gegevens zouden in te zien zijn via een openbare url, waardoor iedereen die afwist van de link de database kon betreden. De ziekenhuizen zijn afgelopen donderdag door Omroep Max op de hoogte gesteld van het lek dat inmiddels verholpen is.

De gegevens werden door het bedrijf iGuana gedigitaliseerd die dat werk in sommige gevallen voor een deel uitbesteed aan sociale werkplaatsen en gedetineerden in onder meer de Centrale Gevangenis in het Belgische Leuven. Aangetoond is dat in ieder geval medische dossiers van het Zwolse ziekenhuis Isala en het Amphia Ziekenhuis in Breda zouden scanklaar zijn gemaakt door de gevangenis in Leuven.

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst is het niet toegestaan om onbevoegde toegang te geven tot dossiers met dit soort vertrouwelijke informatie.

Alles bij de bron;  NU

Update;

De site Maxvandaag meldt dat het in Nederland gaat om gegevens van het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (52 patiënten) en het St. Anna Ziekenhuis (4559 patiënten) in Geldrop. Het overgrote deel van de gegevens zou echter afkomstig zijn van Belgische ziekenhuizen, namelijk zo'n 195.000 patiënten. Het is niet duidelijk om welke Belgische ziekenhuizen het gaat. Op zijn site informeert het St. Anna Ziekenhuis dat het op 21 januari door de redactie van het programma van omroep Max is geïnformeerd over het lek.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha