Een werknemer van Vodafone Australië heeft illegaal de sms-berichten en gespreksgegevens van een onderzoeksjournalist bekeken, zo heeft de telecomaanbieder laten weten. Onderzoeksjournalist Natalie O'Brien had in januari 2011 een artikel over een groot datalek bij Vodafone gepubliceerd. De gegevens van miljoenen klanten bleken op straat te liggen.  

Hierop besloot Vodafone een aantal werknemers te ontslaan. Nu blijkt dat in januari 2011 een werknemer de telefoongegevens van O'Brien heeft opgevraagd om de bron van de journalist te achterhalen. 

In een e-mail die in 2012 door het hoofd fraudebestrijding van Vodafone werd geschreven staat dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat de telefoongegevens van O'Brien zijn benaderd en dat het bedrijf een groot risico loopt als de informatie openbaar wordt, zo meldt de Sydney Morning Herald. Ook dit weekend ontkende Vodafone de aantijgingen in de Australische media (pdf), maar vandaag maakt de telecomprovider excuses wegens het "onacceptabele en mogelijk criminele gedrag van een ex-werknemer" (pdf).

"Dit is een schokkende schending van de privacy. Het is absoluut schandalig gedrag namens Vodafone", zegt Paul Murphy, CEO van de MEAA. Volgens Murphy lijkt het erop dat Vodafone het incident in de doofpot heeft geprobeerd te stoppen. 

Alles bij de bron; Security

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha