De meeste mensen staan er niet bij stil, maar de proliferatie van honderden miljoenen smartphones betekent dat er honderden miljoenen camera’s klaarstaan om elke beweging en elk woord vast te leggen en op internet te plaatsen. Nick Bilton van de New York Times vindt deze gedachte eerder akelig en beschrijft op zijn blog verschillende manieren om de potentiële gluurders te snel af te zijn. 

Misschien zullen de bedrijven die ons smartphones gaven ons ook helpen om ons tegen die dingen te beschermen. Zo patenteerde Apple verleden jaar een technologie die de camera van een iPhone kan blokkeren. Andere bedrijven specialiseren zich in contraspionage. Onder andere de SpyFinder-cameradetector die verborgen camera’s in kleedhokjes kan ontdekken. Toch zijn er grenzen aan deze technologie. Uiteindelijk is er vrij weinig dat je kan doen om te vermijden dat er op een of andere manier foto’s van je worden genomen als je je in het openbaar begeeft. Althans, voorlopig toch. 

Al in 2008 publiceerde Alex Fuss van het techbedrijf CSC een reeks voorspellingen voor hoe de wereld er zou uitzien na 2013:

‘‘Er zullen geen leugens meer zijn. Mensen zullen alleen een geheim kunnen behouden als ze er in slagen het van het internet te houden. Privacy zal nog enkel bestaan voor mensen die bereid zijn er voor te betalen. Voor de meeste mensen zal er na 2013 geen privacy meer zijn.'’

Alles bij de bron; Express