Door een kwetsbaarheid in de versleutelingstechniek kunnen gebruikers van Whatsapp er niet zeker van zijn dat hun berichten alleen door de beoogde ontvanger worden gelezen. 

Het probleem kan zich voordoen als een bericht niet kan worden bezorgd, bijvoorbeeld doordat de ontvangende partij in de tussentijd van telefoon is gewisseld of een nieuwe simkaart heeft geplaatst. Zodra de beoogde ontvanger met zijn nieuwe toestel online komt, maakt Whatsapp automatisch een nieuwe sleutel aan en wordt het niet-bezorgde bericht alsnog afgeleverd. Het gevaar van aftappen doet zich voor als een kwaadwillende het nummer van de ontvanger heeft gekaapt. In dat geval wordt het bericht bij de hacker afgeleverd, terwijl de verzender dat niet in de gaten heeft.

Het probleem is al sinds april vorig jaar bekend en het is volgens de Britse krant The Guardian nog altijd niet opgelost. Gebruikers die er zeker van willen zijn dat hun communicatie niet wordt getapt, kunnen volgens beveiligingsexperts beter overschakelen op de app Signal. Deze gebruikt dezelfde versleutelingstechnologie als Whatsapp, maar zonder de kwetsbaarheid.

Alles bij de bron; deMorgen


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!