Een geheugenstick met gebruikersnamen en wachtwoorden van 12 miljoen burgers is in een parkeerplaats gevonden, waarna de Britse overheid een belangrijk computersysteem met onmiddellijke ingang heeft moeten sluiten.

Dat meldden Britse media zondag.

Via de inmiddels afgesloten website krijgen burgers met hun wachtwoorden toegang tot honderden overheidsdiensten, zoals belastingteruggave, recht op pensioenen en kinderbijslag.

Volgens de overheid is het veiligheidssysteem niet gekraakt. De regering onderzoekt hoe het voorval heeft kunnen gebeuren en neemt de zaak hoog op.

Blunders
Het is niet de eerste keer dat gevoelige informatie in Groot-Brittannië op straat komt te liggen. In september bleek een harddisk met persoonlijke gegevens van 5.000 gevangenismedewerkers 'verloren'.

In augustus werd bekend dat de Britse overheid een geheugenstick was kwijtgeraakt, waarop gegevens stonden van 84.000 gevangenen en 30.000 criminelen met zes of meer veroordelingen.

Het ministerie van Defensie gaf een maand eerder toe dat ruim zevenhonderd laptops waren verloren of gestolen sinds 2004, in juni lieten functionarissen vertrouwelijke documenten in de trein liggen en in november 2007 bleek dat een koerier cd-roms was kwijtgeraakt met persoonsgegevens van 25 miljoen Britten.

artikel afkomstig van www.elsevier.nl

Posted: 2008-11-02 11:18:00
Lees verder...