De versleutelde e-maildienst Lavabit die door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt en in 2013 de deuren sloot is opnieuw van start gegaan. "In augustus 2013 moest ik een lastige beslissing maken: de rechten van het Amerikaanse volk en mijn wereldwijde klanten schenden of de deuren sluiten. Ik koos voor vrijheid", zegt Lavabit-oprichter Ladar Levison.

Nu heeft Levison besloten Lavabit nieuw leven in te blazen en daarbij de beveiliging verder aan te scherpen. Zo maakt de e-maildienst gebruik van Dark Internet Mail Environment (DIME). Dit is een e-mailprotocol dat ervoor zorgt dat e-mailberichten automatisch tussen afzender en ontvanger zijn versleuteld, de vertrouwelijkheid van de berichten bewaard blijft, afzenders kunnen worden geverifieerd en er een minimale hoeveelheid metadata lekt. Het protocol werd door Levison en Phil Zimmermann, de man achter PGP, ontwikkeld.

Voormalige Lavabit-gebruikers zullen het wachtwoord van hun accounts moeten aanpassen als ze van de nieuwe DIME-standaard gebruik willen maken, anders zal het account via een "Trustful" mode toegankelijk zijn, maar wat dit precies inhoudt laat Levison niet weten. Nieuwe gebruikers kunnen zich nu via de website aanmelden. Het standaardabonnement kost 30 dollar per jaar, maar wie nu inschrijft krijgt een korting van 50 procent. Wanneer er daadwerkelijk via de e-maildienst kan worden gemaild is nog niet duidelijk. Op Twitter laat Levison weten dat de laatste hand wordt gelegd aan het uitrollen van de mailserver.

Alles bij de bron; Security

Update;

Vrijdag maakte Lavabit bekend zijn dienstverlening in het weekend weer op te starten. Inmiddels kunnen gebruikers die al een account hadden bij Lavabit hun toegang weer herstellen. Dat gebeurt door een migratie naar het zogenaamde Dark Internet Mail Environment, ofwel Dime, een end-to-end-encryptiemethode die de makers van Lavabit in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Dime biedt drie verschillende modi: Trustful, Cautious en Paranoid. Deze bieden een oplopende mate van veiligheid.

Nog even handig om te melden, als je je nu (pre-)aanmeldt, kost dat 15 dollar per jaar voor de rest van je abonnementsduur (altijd). Registreer je je als het live is, dan is het 30 dollar per jaar. Het grotere abonnement kost het dubbele, dus is de korting nog interessanter.

De site zelf meldt echter; We are still in the process of restoring the customer database, deploying magma, and validating the security protocols associated with a production environment. We anticipate email access arriving sometime this weekend. This message will evaporate when the deployment process is complete.

Alles bij de bron; Tweakers