Het is tegenwoordig erg makkelijk om je persoonlijke privacy te laten verslonzen. Er is altijd wel een verbinding met het internet en de winkels staan vol met lekkere, hapklare appjes. En je weet: onthouding is hard werken, steeds moeten opletten is saai en altijd maar het juiste doen, is echt een klus. Maar kun je in 2014 dan wel je privacy behouden zonder lastige compromissen en ongemak? Het is de hoogste tijd om dat te ontdekken.

Er is geen gouden regel die voor iedereen geldt, daarom heeft Naked Security van Sophos een plan opgesteld waarmee je je eigen plan kunt trekken: Het Privacy Dieet Plan.

1. Schakel plaatsbepaling uit en laat het uit

Het dieet start erg eenvoudig: pak je telefoon, tablet of laptop en schakel plaatsbepaling (geolocation) uit. Het lijkt misschien een klein detail, maar er is geen toepassing die meer misbruikt wordt dan de mogelijkheid om via de data van GPS and Wi-Fi uit te vogelen waar je bent.

2. Schakel wifi uit. Zet wifi alleen aan als het nodig is

Om de volgende ‘privacy-kilo’s’ kwijt te raken, is het noodzakelijk dat deelnemers de wifi op hun smartphone, tablet en laptop uitzetten. Je kunt uiteraard wifi wel gebruiken, maar zet dat alleen aan als je het nodig hebt. En schakel wifi weer uit zodra je het niet meer nodig hebt. Mobieltjes waarvan de wifi aanstaat, zijn constant op zoek naar netwerken om op in te loggen. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, legt je telefoon ongegeneerd verbinding met elk toegangspunt dat herkend wordt. Of dat nou een bonafide toegangspunt is of niet.

3. Log uit als je klaar bent

Stap 3 is de zwaarste opdracht. Maar goed, geen enkel dieet bestaat alleen maar uit eenvoudige stappen. Deelnemers aan het Privacy Plan moeten uitloggen uit elk system waarmee ze klaar zijn. Gebruik je je laptop niet meer? Log uit. Klaar met online bankieren? Log uit. Klaar met het updaten van je Facebook-status? Log uit.

Uitloggen is belangrijk. Als je namelijk niet uitlogt van wat je aan het doen was, dan ben je niet echt gestopt. Alles wat je gebruikt hebt, maar waarvan je nog niet bent uitgelogd, staat nog steeds wagenwijd open en laat je privacy onbeschermd tegen clickjacking-pogingen.

Wil je weten waarom het zo belangrijk is om nu te starten met het serieus nemen van je privacy, lees dan dit toekomstrapport eens: Data Privacy in 2044. Tot over 30 dagen!

Alles bij de bron; WinmagPro