Het Kadaster kampt met slepende computerproblemen, met als gevolg onacceptabel grote veiligheidskwesties. Dat blijkt uit interne directierapporten die in bezit zijn gekomen van het Financieele Dagblad.
Er zou een reële kans zijn dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen. 'Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk is of muteerbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben,' meldt de Kadaster-directie intern in stukken waar Het Financieele Dagblad de hand op heeft gelegd. In het meest recente interne veiligheidsrapport (24 november 2016) wijzen directie en het managementteam op liefst tien veiligheidsthema's waar de ict 'substantiële' en 'hoge risico's' oplevert. Die zijn zo groot dat ze 'buiten de risicoacceptatie' vallen.
Het Kadaster worstelt al jaren met de veiligheid van haar ict, blijkt uit een rapportage over het vierde kwartaal van 2015. Daaruit blijkt dat accountantskantoor Deloitte al in 2012 de rode kaart trok voor de veiligheidsissues. Accountantsorganisatie KPMG hamerde in haar managementletters aan de directie van 2013 en 2014 op verbetering.
Tegenover het FD bevestigt de woordvoerder van het Kadaster dat de krant twee 'zeer kritische' stukken van de directieraad van het Kadaster in bezit heeft. Het oplossen van de veiligheidsissues heeft volgens de woordvoerder 'zeer hoge prioriteit'. Eind van het eerste kwartaal van dit jaar moet driekwart van de zwaarste problemen zijn teruggebracht naar beheersbare proporties.
Notarisorganisatie KNB noemt de problemen in een reactie zorgwekkend, omdat wat in het Kadaster staat als waarheid geldt. Een goed functionerend Kadaster is essentieel voor de onroerendgoedmarkt. Notarissen zijn grootgebruikers van Kadaster-informatie.
Bron; BNR