Louise heeft vorige week een beroepszaak tegen de staat verloren; zij weigert haar vingerafdrukken in haar paspoort te laten opslaan, omdat de afdrukken naar een database voor misdaadbestrijding gaan.

 Wat mij betreft is de uitspraak een hoogtepunt - of beter gezegd een dieptepunt - in de schending van privacy, in dit geval door de overheid. Voorbeelden van datalekken bij de overheid zijn er namelijk te over.

Nee, zolang korpschefs nog steeds 'out of the blue' beginnen te roepen dat mijn DNA-gegevens in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut moeten worden opgeslagen, heb ik beperkt vertrouwen in de kennis van de overheid op het gebied van mijn privacy.

Het grote publiek begint nu heus wel door te krijgen dat hun persoonlijke gegevens zomaar op straat kunnen komen te liggen. Ik vind dat we vernieuwde privacywetgeving niet af moeten wachten, maar dat (ICT)-ondernemers verantwoordelijkheid dienen te nemen. Want hoe beschermt u de privacy van uw klanten (of de klanten van uw klanten)? De markt is aan zet.

Lees de volledige column bij de bron; computable