Tutanota biedt end-to-endversleuteling als zowel zender als ontvanger een Tutanota-account heeft. Dat betekent dat berichten op het apparaat van gebruikers worden versleuteld en pas bij de ontvanger worden ontsleuteld. Tutanota zelf kan dan de inhoud niet inzien.

Als bij een e-mailconversatie een van de twee partijen geen account bij Tutanota heeft, kan er geen sprake zijn van end-to-end-encryptie: het bedrijf versleutelt een bericht dan zodra het zijn servers bereikt. Tot deze categorie berichten moet Tutanota op verzoek toegang bieden.

Het bedrijf verklaarde niet aan het verzoek van de rechtbank te willen voldoen. "Ik dacht dat de eis verkeerd was toen we de brief ontvingen en ik denk dat het vandaag de dag nog steeds verkeerd is", zegt Tutanota-directeur Matthias Pfau tegen de Süddeutscher Zeitung. Eerder dit jaar oordeelde het Duitse gerechtshof dat Tutanota de gegevens moet verstrekken en een boete van duizend euro moet betalen.

Ontwikkelaars van de dienst maken nu een functie die kopieën van e-mails maakt die de politie kan lezen als er een geldig bevel van een Duitse rechtbank binnenkomt. Het gaat hierbij dus niet om berichtenverkeer tussen twee Tutanota-gebruikers dat beschermd is met end-to-end-encryptie: daartoe kan geen toegang gegeven worden.

Alles bij de bron; Tweakers