Promovenda Elisa Costante van de TU Eindhoven bouwde een tool waarmee privacygedrag van websites in kaart gebracht wordt. De algoritmes analyseren de privacy-policy en berekenen de 'privacykosten' van de website. Ook wordt 'abnormaal gedrag' gedetecteerd in databases.

De onderzoekstool waarschuwt vooraf hoe een site omgaat met persoonlijke gegevens. De software geeft de websites een cijfer, waarbij geldt: hoe hoger, hoe beter het met de privacy is gesteld. Voor het doorspitten van de eula's van websites wordt nu nog alleen gebruik gemaakt van Engelstalige termen, waardoor in principe elke website met een terms of service in die taal gescand kan worden.

Voor de berekening van het privacycijfer, kijken de algoritmes onder andere naar de gevoeligheid van de opgeslagen gegevens en hoe lang de privacygevoelige data bewaard worden. Ook wordt rekening gehouden met de koppeling aan andere webdiensten, die vaak ook elk hun eigen privacy-policy hebben.

Het werk van Costante bestaat vooralsnog alleen als een losstaand algoritme en nog niet als een volwaardige applicatie. Een daadwerkelijke plug-in voor een webbrowser is er dan ook nog niet, zegt Costante.

Alles bij de bron; Tweakers