Het is niet verstandig om de AIVD de mogelijkheid te geven om de versleuteling van chatapplicaties zoals WhatsApp te kunnen omzeilen, zoals AIVD-baas Bertholee voorstelt. Volgens internetexpert Ronald Prins van IT-bedrijf Fox-IT bestaat er dan een groot risico dat de inhoud van de chatgesprekken in verkeerde handen valt...

..."De Amerikaanse tech-bedrijven zoals Apple en Facebook moeten dan een achterdeurtje in de beveiliging bouwen, waarvan de westerse inlichtingendiensten dan de sleutel krijgen om toch bij de berichten te kunnen. Dat lijkt een goed idee, maar er is één heel groot risico: die sleutel kan ook in verkeerde handen terechtkomen, zoals de Russen of de Chinezen die continu bezig zijn om informatie bij ons weg te halen. Als je gaat rommelen aan de beveiliging, bied je ook je vijanden de mogelijkheid om mee te kijken."

De AIVD kan beter inzetten op kabelgebonden interceptie, zegt Prins. "Dat mag nu nog niet, maar er ligt een wetsvoorstel voor. Met kabelgebonden interceptie kan de AIVD als het ware het internet afluisteren: ze kunnen zien wie met wie praat, zonder de inhoud van de gesprekken te kunnen zien. Dat kan heel relevante informatie opleveren."

Alles bij de bron; NOS