In december 2019 werd de Universiteit Maastricht (UM) geconfronteerd met een  cyberaanval  die de voortgang van het  onderwijs en  onderzoek tijdelijk in gevaar  bracht. De omvang van de cyberaanval was aanleiding voor de Inspectie van het  Onderwijs (hierna inspectie) om een stelselonderzoek uit te voeren naar  cyberveiligheid in het hoger onderwijs. 

Kort gezegd:  wat kan het hoger onderwijs  doen  om de weerstand tegen cyberdreigingen te vergroten en zo de goede voortgang en kwaliteit van het onderwijs en onderzoek te waarborgen?  

Daartoe heeft de inspectie in de periode juli 2020 – juni 2021 deskresearch uitgevoerd, gesprekken gevoerd met veertien instellingen voor hoger onderwijs (ho-instellingen), en gesprekken gevoerd met betrokken partijen op het gebied van hoger onderwijs en op het gebied van cyberveiligheid. Dit onderzoek beantwoordt drie deelvragen:

  1. In hoeverre is er bij hoger onderwijsinstellingen aandacht voor cyberdreigingen en welke maatregelen worden er genomen om de weerstand te vergroten?
  1. In hoeverre vragen kenmerken van hoger onderwijsinstellingen om andere accenten binnen het cyberrisicomanagement?
  1. Wie heeft zicht op en is verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging van het Nederlandse hoger onderwijs

...Met dit onderzoek wil de inspectie een bijdrage leveren aan het beeld van  cyberveiligheid in het hoger onderwijs.

Vanuit de Wet op het hoger onderwijs zijn  instellingen zelf verantwoordelijk voor de inrichting van de organisatie en voor een goede bedrijfsvoering. Het bestuur wordt geacht de kwaliteit en goede voortgang van het onderwijs en onderzoek te waarborgen.

We hebben dit onderzoek uitgevoerd nadat een grote cyberaanval op een Nederlandse universiteit wereldkundig werd. Daarna werd de samenleving geconfronteerd met de COVID-19 pandemie waardoor de afhankelijkheid van de digitale infrastructuur enorm toenam. Mede door deze gebeurtenissen werd het onderwerp cyberveiligheid tijdens de uitvoering van dit onderzoek in het maatschappelijke debat in toenemende mate onderwerp van gesprek.

Alles bij de bron; RijksOverheid