Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een pasje ontwikkelt die persoonlijke gegevens van de eigenaar opslaat. Hiermee moet de privacy beter worden gewaarborgd, omdat de pas alleen de benodigde gegevens toont en de rest afschermt.  Ook TNO en SIDN werkten mee aan het onderzoek. 

Het bewuste pasje wordt IRMA genoemd, wat staat voor 'I reveal my attributes'. Het idee is dat alle persoonlijke gegevens van de drager er op worden opgeslagen, maar dat, als er om wordt gevraagd, alleen de benodigde gegevens worden getoond. Een voorbeeld is dat alleen de leeftijd van de eigenaar wordt getoond als hij of zij alcohol probeert te kopen in de supermarkt.

In een gesprek met De Gelderlander zegt Bart Jacobs, die het ontwikkelingsteam leidt, dat KPN en Surfnet geïnteresseerd zijn in het toepassen van de IRMA-kaart. KPN wil het concept gebruiken in sim-kaarten, waarschijnlijk om zo een privacybewust alternatief van de identiteitskaart aan te bieden. Of dat ook betekent dat de gegevens bij KPN moeten worden opgeslagen is niet duidelijk. 

Gebruikers kunnen de gegevens op de IRMA-kaart beschermen met een persoonlijke pincode. Zo zijn gegevens niet zomaar af te lezen en moet hier eerst expliciet toestemming voor gegeven worden. Verder onderzoekt de Radboud Universiteit of het concept kan worden ingezet als collegekaart en zijn er ook al demonstraties gegeven aan de overheid. 

Alles bij de bron; Tweakers