Vorige week is de veelbesproken Europese Dataprotectie Verordening goedgekeurd. Gelijktijdig kondigde de Europese Commissie de grootschalige herziening aan van de EU-wet over de versleuteling van elektronische communicatie: de E-Privacy Richtlijn.

Versleuteling is hot omdat het monumentale economische- en (geo)politieke vraagstukken opwerpt. Het gaat om de vraag wie welke internetgebruikers kan tracken en bespioneren in de 21ste eeuw. Het nieuws dat WhatsApp nu alle communicatie van alle gebruikers versleutelt verraste vele gebruikers. ‘Oh, was dat niet al zo?’ Tot voor kort slingerden honderden miljoenen gebruikers volstrekt onveilig hun passwords, plaatjes en ‘private parts’ over de app...

...WhatsApp verdient een grote pluim dat het een miljard mensen beschermt en eraan herinnert dat het internet achter glimmende schermpjes vaak alarmerend onveilig is.

De inherente onveiligheid van het internet is geen technisch probleem, maar een bewuste politieke keuze. Iedereen is vergeten dat het allereerste voorstel van de Europese Commissie voor een E-Privacy Richtlijn in 1990 een keiharde verplichting bevatte om communicatie end-to-end te versleutelen.

Voor mijn onlangs verdedigde proefschrift ondervroeg ik een aantal ambtenaren van de toenmalige Europese Commissie over de mysterieuze verdwijning van het voorstel. Voor Westerse inlichtingendiensten bleek het volstrekt onacceptabel. Vooral voor de Fransen en Engelsen, die graag over de grens economisch spioneren. Sindsdien is end-to-end versleuteling nooit meer in Brussel besproken...

... Kiest de politiek voor universele encryptie, dan kiest zij niet voor economische spionage en geeft zij bepaalde businessmodellen voorrang. Robuuste encryptie betekent het één of het ander: volledige spionage, tracking én beveiliging gaat niet.

In dat immense krachtenveld moet de Europese Commissie haar versleutelingsvoorstel formuleren. Temidden van fundamentele debatten over terrorisme, innovatie en Europese integratie, verwordt Brussel tot de mondiale politieke arena in de slag om encryptiesleutels.

Alles bij de bron; FD [registratie vereist]