Ruim een derde van de websites van ziekenhuizen is slecht beveiligd. Bij een kwart van de sites ontbreekt een beveiligde verbinding zelfs helemaal, waardoor gegevens die een patiënt op een webformulier invult onversleuteld worden verstuurd. Dat blijkt uit onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS). Het Nederlandse netwerk van vrouwen die werkzaam zijn in de computerbeveiliging bekeek 97 ziekenhuissites.

WICS trok eerder al aan de bel vanwege digitale risico's in ziekenhuizen zelf - van inlogcodes en wachtwoorden die op een post-it bij een computer staan geschreven, tot verouderde beveiliging van medische apparatuur. 

Ook bij sites die op het eerste gezicht wel beveiligd zijn, was er in elf gevallen iets mis. Zo bleek de beveiliging verouderd, waardoor die alsnog kwetsbaar is voor hackers. Het Admiraal de Ruyterziekenhuis met vestigingen in Zeeland laat weten dat de beveiliging van de site afgelopen woensdag een update heeft gekregen, nadat het geattendeerd werd op de slechte beveiliging. Het ziekenhuis erkent dat er vertrouwelijke patiëntgegevens worden verstuurd via een webformulier op de site.

Alles bij de bron; Trouw