Onderzoekers van de Duitse hackersclub CCC hebben op apparatuur die het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak inzette de biometrische gegevens van 2600 personen aangetroffen. De apparatuur kon gewoon via een online veiling worden aangeschaft. Onderzoek wees uit dat alle aangekochte apparaten onversleuteld waren en er via een standaardwachtwoord toegang kon worden verkregen.

Verder bleek dat de gebruikte databases op de apparaten een standaardformaat gebruiken en eenvoudig te exporteren zijn. De databases van de verschillende opgekochte apparaten bleken allerlei gevoelige gegevens te bevatten. Het ging om namen en biometrische gegevens van wee Amerikaanse militairen, gps-coördinaten van eerdere inzetlocaties en een uitgebreide biometrische database met namen, vingerafdrukken, irisscans en foto's van 2.632 mensen. Het apparaat met deze database bleek halverwege 2012 voor het laatst ergens tussen Kabul en Kandahar te zijn gebruikt.

Na de ontdekking van de gevoelige gegevens waarschuwde de CCC de fabrikant dat de apparaten gewoon via internet zijn te bestellen. "Niemand lijkt echter om het datalek te geven", aldus de hackersclub. Ruim twee maanden na de melding bleek het nog steeds mogelijk zijn om de apparatuur online aan te schaffen. 

Alles bij de bron; Security