De Amerikaanse inlichtingendienst NSA wil van techbedrijven een digitale "loper" om versleutelde data te kunnen ontsleutelen, zo heeft NSA-directeur Michael Rogers tijdens een speech aan de Princeton Universiteit laten weten. 

Als oplossing voor het encryptieprobleem van de NSA denkt Rogers aan een digitale loper waarmee alle vormen van encryptie ongedaan kunnen worden gemaakt. Deze sleutel zou echter in allerlei stukken moeten worden verdeeld, zodat die niet door één persoon of inlichtingendienst kan worden gebruikt. "Ik wil geen backdoor", aldus Rogers. "Ik wil een voordeur. Ik wil een voordeur met meerdere sloten. Grote sloten."

Cryptografieprofessor Matthew Green van de Johns Hopkins Universiteit heeft zijn bedenkingen over het plan van Rogers. Om een "meestersleutel" in stukken te verdelen zou er een verzameling van aparte systemen benodigd zijn die de sleutel dragen. Zodra ze zijn samengevoegd zou de nieuwe sleutel, zodra die is gebruikt om de versleutelde data te ontsleutelen, moeten worden vernietigd. "Als je ergens in dat proces een fout maakt zijn al je garanties niets meer waard", waarschuwt Green.

Donna Dodson, hoofdadviseur cybersecurity bij het National Institute of Standards en Technologies (NIST), vraagt zich af of het wel mogelijk is om een veilig systeem te ontwikkelen waar de digitale loper alleen voor de Amerikaanse autoriteiten beschikbaar is, maar niet voor andere landen. "Het is onmogelijk om dit zonder onbedoelde kwetsbaarheden te doen", merkt ze op.

Alles bij de bron; Security