Netbeheer Nederland en Energie-Nederland signaleerde na monitoring achteraf een datalek uit het centraal register waar de energiedata van Nederlandse huishoudens in staat opgeslagen. Het gaat om gegevensdiefstal van vermoedelijk twee miljoen huishoudens.

In het centraal register staan gegevens van het energiecontract opgeslagen, zoals jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten. Het register werd in 2011 door ict-dienstverlener Logica opgeleverd. Dit register is de basis van alle energiecontracten, zegt woordvoerder Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. 'Deze gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om een switch van energieleverancier mogelijk te maken.' Die data wordt steeds vaker opgevraagd. 'Het gebruik van gegevens wordt steeds intensiever. Denk aan het gebruiksoverzicht, dat is een nieuw instrument bijvoorbeeld. Het belang van data neemt toe.'

Netbeheer Nederland en Energie-Nederland vermoeden dat de diefstal het werk is van een medewerker van de (niet expliciet genoemde) energieleverancier. 'Op zich is het niet gek dat een groot aantal gegevens wordt opgevraagd. Denk aan die gebruiksoverzichten. Daarom viel het in eerste instantie niet op. Maar na navraag bleek het niet te kloppen. Zo hebben we toch snel het datalek kunnen constateren', zegt de woordvoerder. De medewerker is ontslagen en de betreffende energieleverancier heeft geen toegang meer tot het centraal register. Gegevens kunnen nu alleen na een intensieve controle vooraf worden opgevraagd.

Alles bij de bron; ComputableSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!