Vorig jaar was wereldwijd een zeer zorgwekkend jaar als het gaat om datalekken, exploits en backdoor-hacks. Regelmatig kopten de kranten dat gestolen persoons- of bankgegevens op straat lagen. The Midyear Quickview Data Breach Report 2019 publiceerde dat er ruim 4 miljard meldingen bekend zijn over onrechtmatig verkregen gevoelige informatie. Een toename van maar liefst 54 procent ten opzicht van het jaar daarvoor. Een record!
Groeiende trends zijn chain-aanvallen; één groot of middelgroot bedrijf dat ongemerkt hacksoftware toelevert naar soms wel honderden kleinere bedrijven. Partners, leveranciers, klanten en alles daartussenin. Ook ransomware is nog steeds een ongekend populair middel om bedrijven te chanteren om grote sommen losgeld te betalen. De meest spraakmakende hacks zijn veelal geldgedreven. Tegelijkertijd had een grondiger cyberbeleid het gros van de lekken tegen kunnen gaan.
Het jaar 2019 begon met de mededeling dat meer dan 200 miljoen gamers wereldwijd het slachtoffer waren van een datalek als gevolg van meerdere kwetsbaarheden in online platform Fortnite. Securityonderzoekers van Check Point vonden een onbeveiligde url van meer dan tien jaar geleden. De pagina, die sindsdien is gedeactiveerd, stond voor die tijd open voor een cross-site scriptingaanval. Epic Games heeft het probleem erkend en het lek is gedicht, maar blijft sindsdien druk met een rechtszaak die is aangespannen door getroffen gebruikers.
Facebookgebruikers lijken al gewend te raken aan het voortdurende risico van gegevensblootstelling. Dit als gevolg van een alsmaar groter aantal apps en programma’s dat toegang heeft tot onvoorstelbaar veel persoonlijke informatie. Het bedrijf heeft in de loop der jaren te maken gehad met tal van privacykwesties, waaronder het Cambridge Analytica-schandaal, dat leidde tot een schikking van $ 5 miljard.
Bijna een derde van het totaalaantal Nederlandse datalekken vond in 2019 in de gezondheidszorg plaats. Bijna 30 procent van de 21.000 meldingen was afkomstig uit deze sector. De meeste meldingen werden naar aanleiding van een hack- of phishingaanval gedaan.
Bij beveiligingsincidenten is het meest makkelijke en laagdrempelige devies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kort maar krachtig: 'gebruik beveiligde instellingen voor smart- of IoT apparaten’. De kraan dichtdraaien is een oplossing. Punt is dat je vervolgens staat te dweilen. Staat die kraan überhaupt nooit open, dan ben je in elk opzicht beter af.
Alles bij de bron; WinMagPro