Elcomsoft heeft verwijderde browsergeschiedenis van maanden geleden weten terug te halen uit de cloudopslagdienst van Apple, iCloud. Die bestanden stonden gemarkeerd als ‘verwijderd’, maar waren dus wel in te zien.  Uit de data zijn onder meer namen en website-url’s gehaald.

Ook de data die een smartphone achterlaat is teruggevonden in de gegevens. Echter, de sitenamen zijn wel versleuteld sinds de recente uitgebrachte updates voor iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. 

Apple heeft wel snel gereageerd en heeft het probleem inmiddels verholpen. Nu worden alle gegevens die ouder zijn dan twee weken automatisch gewist. Hoewel het forensische team blij is met de verandering, is het nog steeds benieuwd naar de oorzaak van de fout. “We wachten nog op een uitleg”, schrijft het team in een eigen, geüpdatete blogpost.

Normaal gesproken is het zo dat wanneer gebruikers hun geschiedenis verwijderen vanaf een Mac, de data ook wordt gewist op iPhones en iPads die zijn gekoppeld aan hetzelfde iCloud-account. Elcomsoft kwam echter data tegen die teruggaat tot november 2015, wat dus zou moeten betekenen dat er ergens een fout in het systeem zat. De data schijnt niet toegankelijk te zijn geweest voor de politie.

Alles bij de bron; NU