Van wie is die foto die je net op Instagram hebt gezet? Waar blijft je YouTube-filmpje eigenlijk als je het hebt geplaatst? En ben jij wel de baas over jouw privacy? Het zijn vragen die te maken hebben met de enorme macht van techreuzen als Facebook en Google. Vragen ook die specialisten ertoe brengen te zeggen dat het wereldwijde web kapot is.

Het web is groter gegroeid dan ooit bevroed, maar het is niet geworden wat Berners-Lee ervan had gehoopt. Hij maakt zich zorgen over de verspreiding van desinformatie, heimelijke politieke beïnvloeding en privacyschandalen. 

Berners-Lee werkt samen met de Gentse hoogleraar computerwetenschappen Ruben Verborgh aan een oplossing; Solid: een persoonlijke datakluis waarin webgebruikers al hun data opslaan. Als ze iets willen posten op een platform zoals Facebook, sturen ze deze foto niet naar het sociale medium, maar mag dat platform alleen een linkje maken naar de foto. Die blijft in de persoonlijke datakluis. Hetzelfde geldt voor commentaren die op het web worden geplaatst. Het voordeel is dat de gebruiker zelf de baas blijft over zijn data.

Zelf gebruiken Berners-Lee en Verborgh al Solid, maar het moet nog gebruikersvriendelijk worden gemaakt voor het grote publiek.

Alles bij de bron; NOS