Met de aanschaf van een smartphone of tabletcomputer zet de koper definitief een punt achter zijn privacy. Tienduizenden applicaties kruipen via het gadget op sluwe wijze de intieme zone van hun gebruikers binnen. Het ergste is: „De meeste mensen gaan klakkeloos akkoord met de veelal dubieuze voorwaarden van ontwikkelaars.” Met name de laatste weken is er over dit thema veel te doen geweest. 

Een discussie die veel raakvlakken heeft met de veiligheid van burgers op internet, maar die er eigenlijk rakelings langsheen scheert, is die rond de apps. Het is een discussie bovendien die een stuk gecompliceerder ligt. De tentakels van Apple en Googlebesturingssysteem Android, aanbieders van de applicaties voor tablets en smartphones, zijn namelijk lang, grillig en zeer scherp afgesteld op hun prooi. Ze zijn moeilijker te ontwijken dan die van bijvoorbeeld Microsoft en Facebook. 

Het verschil met het privacyvraagstuk op internet is dat gebruikers daarbij zelf kiezen wat ze aan gegevens achterlaten, benadrukt de woordvoerster van Bits of Freedom. „Via smartphones en tablets is het nauwelijks meer te achterhalen wie er met welke persoonlijke informatie vandoor gaat. En je hebt maar één keuze: óf je gaat akkoord met de veelal onbegrijpelijke voorwaarden, óf je krijgt die app niet.”

Die mentaliteit tekent het roofzuchtige karakter van de app-markt ten voeten uit, legt Van der Kroft uit. „Internet functioneert steeds meer via gesloten systemen. De grote partijen, zoals Apple en Android, spreiden als het ware een net over het wereldwijde web. Ze willen dat je je via hun platform over internet beweegt. Op die manier kunnen ze elke stap die je zet nauwkeurig registeren. Alles wat je aan informatie achterlaat, wordt bewaard.” 

Alles bij de bron; refdagblad