Ook als WhatsApp-gebruikers berichten verwijderen, wissen of archiveren, blijven forensische sporen achter van alle gesprekken in de nieuwste versie van de app. De enige manier om hiervan af te komen, is om de app volledig te verwijderen. In dat geval verdwijnt de complete SQLite-database namelijk van je smartphone. 

Dat stelt althans onderzoeker Jonathan Zdziarski die eerder bekendheid vergaarde toen hij zei dat er een achterpoortje in besturingssysteem iOS7 zat.

Zdziarski wijst erop dat het niet verdwijnen van de gesprekken op WhatsApp de privacy van gebruikers ernstig kan aantasten. Als een back-up wordt gemaakt, wordt ook de chatdatabase van WhatsApp gekopieerd. Dat betekent dat die zal verschijnen in de iCloud back-up en in de back-up van de desktop. 

De back-up van de desktop kan worden gecodeerd via de versleuteloptie voor back-ups in iTunes, maar dat werkt niet voor de iCloud. Daar kunnen opsporingsdiensten als die daarvoor van de rechter toestemming hebben gekregen dan bij als Apple ook meewerkt.

Alles bij de bron; HLNSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!