In de cloud is het goed toeven, vinden veel mensen. Hoewel ik zelf huiverig ben om mijn gegevens ter bewaring te overhandigen aan Google of Apple, doen velen in mijn omgeving dat wel. Toen ik laatst een nieuwe update installeerde voor mijn iPhone, werd voor ik het doorhad mijn hele hebben en houden doorgestuurd aan Apple. Dat was niet de bedoeling!

Amerikaanse bedrijven zijn verplicht mee te werken aan Amerikaanse spionagewetten als de Patriot Act en de nog verdergaande Foreign Intelligence Surveillance Act. Het lijkt mij een slecht idee als we voor onze gemeentelijke basisadministratie, onze medische dossiers en onze bankgegevens gebruik gaan maken van hun diensten. 

We kunnen als Europeanen onze zelfbeschikking alleen garanderen met een 'Europacloud'. Daaronder versta ik een ecosysteem van regels, diensten en aanbieders dat belichaamt wat wij als Europeanen belangrijk vinden: databescherming, privacy, vrijheid van meningsuiting, transparantie, decentrale opslag en energiezuinigheid. We kunnen deze waarden inzetten als uniek verkoopargument.

Alles bij de bron; Joop!