D66 wil dat Nederland encryptie gaat stimuleren en er een verbod op het gebruik van zero day-lekken en backdoors door de politie komt, zo staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. "Nederland is altijd een voorloper geweest in het streven naar een open en veilig internet", aldus het programma.
Zo wordt er gewezen naar het omarmen van netneutraliteit, de leidraad Responsible Disclosure en de inzet voor sterke encryptie. "D66 heeft, hierop voortbouwend, de ambitie om Nederland in 2030 digitale koploper en veilige datahaven te laten zijn. Dat kan alleen als grondrechten, zoals privacybescherming, gelijke pas houden met de technologische ontwikkelingen die we een warm hart toedragen."
Ook wil de partij dat Nederland zich inzet voor een veilig internet, zowel hier als daarbuiten. "Wij beschouwen encryptie als het briefgeheim van de 21e eeuw. Goede versleuteling beschermt persoonsgegevens, bedrijfsgeheimen en overheidsdocumenten. Het maakt het internet veiliger en is daarmee ook van economisch belang." Nederland moet encryptie dan ook stimuleren en dit wereldwijd uitdragen, meldt het concept-verkiezingsprogramma.
Dit heeft echter ook gevolgen voor opsporingsdiensten. "Dat betekent uiteraard ook dat Nederland niet offensief gebruik maakt van (nog onbekende) softwarefouten (0 days, backdoors) en dat de politie niet mag hacken via technische kwetsbaarheden, zoals het Wetsvoorstel computercriminaliteit 3 regelt. Immers, dat zou de politie een motief geven om het internet te verzwakken, een kant die we niet op moeten."
Verder wil D66 in de wet vastleggen dat overheden niet ingrijpen in internetprotocollen. Als het aan de partij ligt wordt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) volledig onafhankelijk.
Alles bij de bron; Security