De BBC heeft 22.000 computers gekraakt om aan te tonen hoe onveilig internet is en hoe eenvoudig het is voor cybercriminelen om hun slag te slaan. De redactie van het technologieprogramma Click gebruikte hacksoftware om een netwerk van 22.000 gekaapte computers, een zogeheten botnet, te vormen. De BBC zegt dat de redactie geen persoonlijke informatie op [...]

De BBC bbc.jpgheeft 22.000 computers gekraakt om aan te tonen hoe onveilig internet is en hoe eenvoudig het is voor cybercriminelen om hun slag te slaan. De redactie van het technologieprogramma Click gebruikte hacksoftware om een netwerk van 22.000 gekaapte computers, een zogeheten botnet, te vormen.

De BBC zegt dat de redactie geen persoonlijke informatie op de gekraakte pc’s heeft ingezien. Omdat de Britse publieke omroep niet van plan was om een misdaad te plegen, is de hackactie volgens de BBC niet strafbaar.

Click gebruikte het botnet om spam te versturen naar twee eigen e-mailadressen. Daarna voerde het netwerk een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval uit op een computerbeveiligingsbedrijf. De aanval, die websites kan uitschakelen, was vantevoren afgesproken. Er waren volgens de BBC slechts 60 pc’s in het netwerk nodig om de site van het bedrijf offline te brengen.

Click heeft het botnet weer onklaar gemaakt.

(Foto van Mike Fleming)


Lees verder...