Het is begin augustus. Zomervakantie. Helaas was er dit jaar een handvol systeembeheerders van enkele Nederlandse gemeentes, provincies en universiteiten die de camping moest inwisselen voor het datacenter. 

De netwerken van de gemeentes (en enkele bedrijven) blijken besmet te zijn geraakt door het Dorifel-virus, een variant van het Sasfis-virus. Een hardnekkig virus dat zich verspreidt via oonder andere het web, e-mail en Office-documenten. De gemeentes schakelen hulp in van gespecialiseerde bureaus om ervoor te zorgen dat de schade niet erger wordt en om het virus te laten verwijderen van hun netwerken.

Dorifel heeft gemeentelijk Nederland weer even op scherp gezet en pijnlijk duidelijk gemaakt dat de beveiliging niet op orde is. Beveiliging is altijd een combinatie van techniek en mensen. De techniek om veilig te werken is beschikbaar. Nu zullen de mensen die beslissen over de veiligheid van onze gegevens daadkrachtig moeten handelen. Want wie A zegt, moet ook B zeggen. Het kalf is verdronken en dus is het tijd om de put te dempen.

Een toegankelijke e-overheid is prachtig, maar wij willen niet gedwongen worden onze gegevens af te staan aan een organisatie waarvan wij vermoeden dat zij kostenbesparing en politieke spelletjes belangrijker vinden dan het waarborgen van ons recht op privacy.

Alles bij de bron; computable


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha