×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

De Woonbond, Taxicentrale Amsterdam, Oxfam Novib, de Nederlandse Energie Maatschappij, de gemeente Eindhoven: het zijn slechts enkele van de organisaties waarbij gegevens van burgers het afgelopen jaar op straat kwamen te liggen.

Bits of Freedom (BOF) zegt met het Zwartboek aandacht te willen vragen voor een groeiend gevaar: er wordt steeds meer informatie over burgers opgeslagen, terwijl de controle over die gegevens vaak gebrekkig is.  'Het meest schokkende voorbeeld van de afgelopen tijd', zegt Daphne van der Kroft van Bits of Freedom, 'vond ik Kasboek.nl., een site die mensen helpt met het beheren van hun huishoudpot.'  Meer dan een miljoen banktransacties van klanten van Kasboek.nl waren door een lek in de beveiliging toegankelijk voor buitenstaanders, zo bleek in oktober.

'De meeste datalekken komen niet door kwaadwillende hackers, maar doordat bedrijven er niet goed over hebben nagedacht hoe ze de gegevens van hun klanten moeten beschermen. Dat probleem is vaak makkelijk op te lossen, maar bedrijven geven er niet altijd even veel prioriteit aan.

Lees alles bij de bron; volkskrant

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha