De gewone trucs om de gegevens op uw smartphone te beveiligen, kent u natuurlijk: openbare wifi-netwerken vermijden, een goed paswoord instellen en alle locatievoorzieningen uitschakelen. Maar in dit tijdperk van cyberaanvallen en spionage wilt u misschien nog een stap verder gaan. Met deze apps voorziet u uw telefoon van versleutelde communicatie, diefstalbeveiliging en kan u anoniem surfen.

TextSecure (Android)

Zoals de naam al doet vermoeden, beveiligt TextSecure uw tekstberichten. Wanneer u er een bericht mee verstuurt, wordt dat automatisch gecodeerd. Een nadeel is dat u daar enkel voordeel bij heeft indien zowel de verzender als de ontvanger TextSecure geïnstalleerd hebben.

RedPhone (Android) en Signal (iOS)

Wat TextSecure doet met tekstberichten, doen deze toepassingen met telefoongesprekken. Indien u belt naar iemand die eveneens een van beide apps geïnstalleerd heeft, wordt het gesprek automatisch gecodeerd.

Orbot (Android)

Orbot brengt Tor naar Android. De app zorgt ervoor dat andere applicaties met het internet connecteren via Tor, waardoor uw verkeer anoniem blijft en bans door repressieve overheden op websites omzeild kunnen worden. Anoniem surfen kan u via de mobiele browser Orweb.

ChatSecure (Android/iOS) 

Van de makers van Orweb is er ook ChatSecure voor Android en iOS. De toepassing codeert uw chatverkeer via toepassingen die u nu al gebruikt, zoals Google chat of Facebook chat.

Prey (alle platformen)

Prey is een antidiefstaltool. Als uw telefoon verloren of gestolen is, kan u hem met uw Prey-account opsporen via de ingebouwde gps. U kan hem ook vanop afstand locken, een alarm doen luiden en een bericht op het scherm tonen. Prey stuurt u regelmatig e-mailupdates met de locatie en een foto die genomen is met de camera van uw telefoon.

Alles bij de bron; deMorgen