DiplomaNu heeft 180 kopieën van identiteitsbewijzen van studenten gelekt die bijles gaven. Een deel van de kopieën is afkomstig van sollicitanten die nog nooit voor het bedrijf hebben gewerkt.

Het gaat om de kopieën van identiteitsbewijzen, diploma's, cv's en gescande handtekeningen van 180 Nederlandse studenten. Met deze gegevens kan identiteitsfraude worden gepleegd door bijvoorbeeld op de naam van het slachtoffer een rekening te openen of een telefoonabonnement af te sluiten. 

DiplomaNu plaatste de 180 kopieën van identiteitsbewijzen en andere gevoelige informatie onbeveiligd online via zijn WordPress-website. Daarnaast zijn dezelfde kopieën gevonden op twee andere online locaties die werden gebruikt om nieuwe functionaliteiten voor de website te testen.

Met een simpele zoekopdracht in Google waren de kopieën van identiteitsbewijzen, diploma's en handtekeningen te vinden, zegt Bram Talman, de ontdekker van het lek. Na melding van RTL Nieuws zijn de bestanden door DiplomaNu offline gehaald en is het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo bevestigt DiplomaNu-oprichter Fanar Al-Obaidy.

Alles bij de bron; RTLZ